Uwaga! Nie jedz tego! Niemcy wysłali do Polski zatrute mięso.

22 lutego ogłoszono oficjalny komunikat o wykryciu bakterii wysoce patogennego serotypu Salmonella typhimurium w mielonym mięsie wołowym pochodzącym z Niemiec. Groźny patogen znaleziono we wszystkich próbkach pobranych do testów. Wołowina pakowana była w Danii i trafiła do sklepów w Finlandii.

Badania zostały przeprowadzone w ramach dodatkowych testów żywności. Zagrożenie uzyskało status bardzo poważnego.

Poza informacją udostępnioną przez portal RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach), nieznany szerszej publice i konsumentom, ciężko jest znaleźć jakąkolwiek informację na ten temat w polskich i zagranicznych mediach. Równie trudnym zadaniem byłoby przeczytanie setek donosów dotyczących ogłoszenia dzień wcześniej (21 lutego) w Czechach bakterii Salmonelli enteritidisw wołowinie pochodzącej z Polski.

W sytuacji zaostrzonych kontroli mięsa pochodzącego z naszego kraju oraz wybiórczego i stronniczego podawania informacji przez media łatwo jest ulec złudzeniu, że polski produkt jest gorszy i obarczony problemami, które nie przytrafiają się konkurencji.

Co ciekawe, sam portal nie określa rodzaju mięsa (poza wyrażeniem „mięso mielone”), w którym wykryto patogenną bakterię. Komunikat na temat tego, że ostrzeżenie dotyczy wołowiny znaleźć można dopiero na fińskim portalu.

Sieć sklepów Lidl informuje na nim swoich klientów o zagrożeniu Salmonellą i o przerwaniu współpracy z zakładem mięsnym dostarczającym produkt.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

88 More posts in Aktualności category
Recommended for you
Dziecko wpadło do wąskiej studzienki. Pomogła policjantka i strażak

Dziecko wpadło do studzienki drenażowej przy Sądzie Rejonowym w Wałbrzychu. Z pułapki wyciągnęła chłopca policjantka...