Wielki kant z wiejskimi jajami. Nie daj się oszukać!

Wydaje ci się, że duże jajo oblepione kurzymi odchodami, to prawdziwe wiejskie i zdrowe jajko? Nic bardziej złudnego. Jest nafaszerowane hormonami i antybiotykami. Konsumenci powinni kupować małe i średnie jaja, bo te są od młodych i zdrowych kur

Kury pasące się normalnie na wsi prawie nigdy nie zniosą wielkich jaj, jakie czasem proponują nam handlarze, mówiąc, że to zdrowe, duże, prawdziwe wiejskie jajka. Żeby kura zniosła jajo w rozmiarze XXL, musi być czymś stymulowana. Robi się to za pomocą antybiotyków i hormonów, które powiększają wielkość jaj. Istnieją nawet takie specyfiki, które powodują, że w skorupce są dwa jaskrawo-pomarańczowe żółtka. Klienci często nabierają się na duże jaja, myśląc, że są zdrowsze. A to błąd. –„ Zdrowe jajo bez chemii jest od kury, która pasie się na wsi wolno, bez żadnej stymulacji” – mówi Grzegorz Sztatchaus (48l.), rolnik spod Dobrego Miasta na Warmii. – „Prawdziwe wiejskie jajka są małe lub średniej wielkości. Duże naturalnie się zdarzają, ale niezmiernie rzadko. Jajo w rozmiarze XXL rozrywa kurę od środka i taka kura po tym choruje. Na fermach jednak nie patrzy się na to, liczą się jajka, bo i tak kury żyją krótko -” dodaje rolnik.

Stymulowane jajko nie pozostaje też obojętne dla zdrowia ludzi. Antybiotyki, czy hormony wnikają bowiem w żółtko i białko jajka, a po zjedzeniu przez ludzi dostają się do organizmu.– Po zjedzeniu stymulowanych jajek, pojawiają się alergie, biegunki i inne dolegliwości- tłumaczy lek. Waldemar Pawłowski.

– „Wiejskie jaja są małe lub średniej wielkości. Duże naturalnie się zdarzają, ale niezmiernie rzadko. Żeby kura znosiła codziennie jaja w rozmiarze XXL trzeba ją stymulować chemią. Konsumenci powinni kupować małe i średnie jaja, bo te są od młodych zdrowych kur” – twierdzi Grzegorz Sztatchaus, rolnik spod Dobrego Miasta.

Jajko wiejskie (małe)

  • Wielkość – Jaja wiejskie są średniej lub małej wielkości. Wiejskie jajko powinno ważyć średnio ok 58 gramów.

-Żółtka – Wiejskie jajka mają jedno żółtko. Zimą żółtko ma bladożółty kolor, latem jest bardziej jaskrawe

-Wiejskie jajka od rolnika z reguły nie posiadają kodu. Wyjątkiem są gospodarstwa ekologiczne.

  • Zapach- Wiejskie jaja pachną najczęściej zbożami, a czasami trawą.

Jaja fermowe

Fermowe jaja są duże, bo są stymulowane hormonami i antybiotykami. Stymulowane jaja ważą nawet 100 Gramów.

-Żółtko- Sztuczne jaja mają dwa żółtka. Są specjakne specyfiki, które powodują, że w skorupce są dwa jaskrawopomarańczowe żółtka.

-Wydrukowany kod na skorupce – Tylko fermy i gospodarstwa ekologiczne, mają obowiązek drukowania kodu na skorupkach jaj.

  • Zapach-Jaja fermowe pachną przez cały rok tak samo, modyfikowaną paszą.

Wrocław. Hala Zielińskiego:

54463068_646431232466098_5830860958397890560_n

Małe wiejskie jajko (z lewej) i (z prawej) duże jajo z dużą zawartością antybiotyku

kura

Konsumenci powinni kupować małe i średnie jaja, bo te są od młodych i zdrowych kur

Reklamy

1 comment on “Wielki kant z wiejskimi jajami. Nie daj się oszukać!

  1. stanisław bieganowski

    i tu jest takie bleee….bleee… bleee…. kura karmiaca się wolno na wsi żyje dłuzej, od tej fermowej, wobec tego jest zrozumiałym że 2-3 latka nie będzie znosiła małego czy też średniego jaja. Poza tym, niejednokrotnie się zdaża u kury wiejskiej podwójne żółtka… czy ktoś w jajach kupionych w sklepie trafił na podwójne żółtko??? jakiś rolnik spod Dobrego Miasta- co to za określenie, niech autor wskazę konkretnego rolnika albo chociaż konkretną wieś- niech wówczas sąsiedzi tego rolnika się wypowiedzą w jakim to kurniku i na ile tysięcy szt jest ten kurnik. Gwoli uświadomienia, to fermowe kury po pierwszym sezonie nieśności są wymieniane na nowe, i to te fermowe znoszą małe a pod koniec pierwszego okresu nieśności średniej wielkości jaja – taka jest prawda życiowa

    Reply

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.